Huilen bij baby’s

Iedere baby huilt en het doel van huilen is communiceren. Je baby probeert je iets duidelijk te maken en er zijn meerdere redenen waarom je baby kan huilen.

  1. Kenbaar maken van een behoeften
    (honger, vermoeidheid, behoefte aan nabijheid, te koud of te warm of pijn)
  2. Prikkelverwerking

Huilen is de taal van je baby. Vooral in het begin is het de enige manier van communiceren. Een baby heeft geen tijdsbesef en leeft volledig in het moment. Wanneer hij/zij verdrietig is, voelt het alsof dat altijd zo zal zijn. Dit is ook wanneer hij/zij blij, bang of alleen is. Hij/zij kan deze gevoelens zelf nog niet reguleren en heeft jou (zijn ouder) daarbij nodig. Als je baby huilt geeft hij/zij aan wat zijn behoeften zijn op de enige manier dat hij/zij dat kan. Doordat hij/zij nog geen bewustzijn heeft ontwikkeld zit daar geen manipulatie achter of iets anders, waardoor verwennen nooit aan de orde is.

 

Verschillende stadia


Er zijn drie stadia waarin het lichaam van een baby zich kan bevinden.

1: Rustig en veilig. In deze staat kan een baby zich ontwikkelen, groeien, leren en herstellen.

2: Onveilig voelen. Het lichaam gaat in vlucht of vecht systeem. Voor een baby is de enige manier dat hij ‘gered’ wordt door zijn verzorger dus zal hij er alles aan doen om de verzorger te laten komen. Dit doet hij door te huilen.

3. Acute onveiligheid. Er is niet gereageerd op het huilen en de hersenen denken dat er acuut levensgevaar dreigt. Het lichaam gaat in bevries stand (‘schijndood’) en wordt passief.
Een baby lijkt heel kalm, maar van binnen is er heel veel stress. Er is geen ruimte voor herstel, groei of ontwikkeling. Wanneer een baby vaker in deze situatie terecht komt, verliest hij/zij het vertrouwen in hulp en gaat bij gevaar direct naar deze passieve overlevingsstand. De hechting kan hierdoor ook worden verstoord, het vertrouwen is weg.

Regulatie

Doordat je baby jou (zijn ouder) nodig heeft om te overleven, is er eigenlijk een continue verbinding nodig. Hij/zij kan zichzelf nog niet kalmeren in (voor hem/haar) onveilige situaties. Huilen is het enige communicatiemiddel wat je baby heeft. Hij/zij huilt wanneer hij/zij hulp nodig heeft en op wat voor manier daar moet jij als verzorger achter komen. Door een baby te helpen en in zijn behoeften te voorzien is er sprake van co-regulatie. Jij helpt je kind zich te reguleren.

Dit merk je tijdens de eerste zes maanden, maar ook zeker daarna. Het is het begin van de ontwikkeling en daar heeft je baby nog heel veel hulp bij nodig. Je verwent een baby niet door hem of haar veel bij je te houden en direct te reageren op zijn behoeften, maar je helpt hem/haar juist in zijn ontwikkeling.

Meer weten?

Meer over dit onderwerp bespreek ik in De Liefdevolle Ouderschapscursus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *