Over een week is het Pasen en het kan zo leuk zijn om samen met je dreumes of peuter hiernaar toe te leven. Voor kinderen zijn jaarfeesten zoals Pasen echt magisch en door samen activiteiten te doen die te maken hebben met Pasen, komen jullie al helemaal in de paasstemming. Daarnaast kun je deze activiteiten natuurlijk ook met Pasen zelf doen.
Zelf begin ik vaak twee weken voor Pasen met deze activiteiten. Zo heb je genoeg tijd en kan je kindje rustig naar het feest toe leven. Verder hou ik van gemakkelijk, dus alles wat ik deel zal je niet veel tijd kosten qua voorbereiding of tijdens de activiteit zelf. Ik deel ook tip met je om alles zo makkelijk en leuk mogelijk te maken.
Focus op het proces, niet het eindresultaat
Door de focus te leggen tijdens de paasactiviteiten op het proces, ontstaat er ruimte voor creativiteit, fantasie, plezier en onverwachte dingen! Je hebt niet alleen een leuk moment met je kind, maar waarschijnlijk leert je kind ook van alles wanneer hij of zij de ruimte krijgt voor eigen inbreng.
Invulling van Pasen
Van oorsprong is Pasen een Christelijk feest. Zelf vier ik met mijn kinderen tijdens Pasen vooral het begin van de lente en dat de natuur weer tot leven komt. Eieren zijn het symbool van nieuw beginnend leven en passen daarom zo bij het Paasfeest.
10x Paasactiviteiten inspiratie
Paasactiviteit 1: Eieren zoeken
Dit kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. En dan heb ik het niet alleen over chocolade eieren zoeken met Pasen zelf, maar ook daarvoor. Ik doe dit zelf niet met chocolade eieren, maar met plastic eieren die je zelf kunt vullen met iets. Als je je jonge kind nog niet te veel (of helemaal geen) toegevoegd suiker zoals chocolade eieren wilt geven is dit een fijn alternatief. Je kunt ze vullen met stickers, een snackje of ander klein cadeautje. Zo was mijn dochter toen ze 3 jaar was gek op edelstenen en had ik in twee eieren een edelsteen gestopt.
Je kunt voorafgaand aan Pasen een mandje binnen zetten met lege eieren. Zo kun je samen met je kind de eieren in de kamer verstoppen en ze om te beurt gaan zoeken. Zo weet je kind ook precies wat er gaat gebeuren met Pasen en die voorspelbaarheid biedt vaak veiligheid.
Paasactiviteit 2: Lente/Paas liedjes luisteren
Hoe kun je beter in de Paasstemming komen dan door vrolijke liedjes te luisteren? Ik heb een rustige afspeellijst op Spotify gemaakt. Via de link kun je deze beluisteren.
Paasactiviteit 3: Boekjes lezen
In de bibliotheek zijn er vaak veel boekjes over de lente, de natuur en over Pasen. Verhaaltjes over de paashaas zijn vaak heel leuk voor kinderen om te lezen. Ook hierbij geldt weer dat ze weten wat er komen gaat en die voorspelbaarheid zorgt voor veiligheid.
TIP: Als je de boekjes bij de bibliotheek wilt lenen, zorg dat je dan ongeveer 3 weken van tevoren ze al gaat halen of ze reserveert. Ik was dit jaar 2 weken van tevoren en toen was vrijwel alles al uitgeleend.
Paasactiviteit 4: Een lente wandeling maken door de buurt
De natuur ontwaakt en iedere dag zijn er meer bloemen en kleuren buiten te vinden. Ga eens door je wijk lopen bewust op zoek samen naar bloemen. Als je wat hebt gevonden, ruik er dan eens aan. Tel ze met oudere kinderen, voel voorzichtig aan de blaadjes. Gebruik jullie zintuigen om alles te ontdekken. Het is zo mooi om dan de verwondering bij kinderen te zien!
Paasactiviteit 5: Paastakken versieren
In diverse supermarkten en bij bloemisten kun je paastakken kopen. Samen kun je de takken versieren met paaseieren of andere zelfgemaakte knutsels. Misschien moet je hierbij als je het samen doet wel een beetje los kunnen laten dat de takken niet gelijk versierd worden, maar ook hierbij is het proces zoveel leuker!
TIP: Je kunt als je spullen in huis hebt voor Pasen een speciale ‘paasdoos’ maken die je bewaart op zolder of ergens in een kast. Ieder jaar kun je dan tijdens dit moment de doos weer pakken en samen met je kind bekijken wat voor versiering jullie ook alweer hadden. Alleen de doos open maken is al een activiteit!
Paasactiviteit 6: Paasfilmpjes kijken
Soms is het heerlijk om gewoon even samen op de bank te gaan zitten en iets te kijken. Deze afspeellijst op YouTube vind ik heel fijn. Het zijn educatieve en rustige filmpjes. Ook zitten er een aantal knutselfilmpjes bij, wat ook weer voor inspiratie kan zorgen!
Paasactiviteit 6: Raamdecoratie maken
Een knutselactiviteit die heel simpel is (daar houden we van!). Zet wat verf, een kwast en een papier klaar. Je kunt van tevoren het papier in grote paaseieren knippen of dit achteraf doen.
Laat je kind lekker verven en als de paaseieren opgedroogd zijn kun je ze op het raam plakken met plakband. Je kunt de eieren ook in de paastakken hangen of aan de touw rijgen en er een slinger van maken!
TIP: Ik gebruik ‘knutsel’ placemat die vies kan worden, dat scheelt schoonmaken. Ook kun je de verf in een lege eierdoos doen (een kleurtje per ei vakje) en dit kan na het verven zo de prullenbak in!
Paasactiviteit 7: Eieren schilderen
Zoals al eerder gezegd zijn eieren het symbool voor nieuw leven, wat erg passend is bij Pasen. Je kunt daarom ook heerlijk (gekookte) eieren verven. Dit kan ook gewoon met waterverf.
TIP: Eten jullie geen eieren thuis? Je kunt ook houten eieren kopen, net zo leuk!
Paasactiviteit 8: Eierhoofdjes maken
Dit is zo leuk om samen te doen en vooral het proces dat erna komt te volgen! Zorg voor een lege eierschaal (eet je geen eieren of niet bij de hand? Je kunt ook een bakje, eierdopje of schaaltje gebruiken!), watten, water en tuinkers zaadjes.
Laat je kind de watten nat maken (dit kan fijn met een spray voor oudere kindjes en anders met een bakje waar een klein laagje water in zit). Doe de watten in het ei (of schaaltje) en strooi de zaadjes erover. Geef iedere dag samen water en kijk hoe de zaadjes veranderen.
TIP: Doe dit in het weekend voor Pasen. De zaadjes hebben ongeveer 7 dagen nodig om uit te groeien tot tuinkers. Staat gezellig bij het paasontbijt!
Paasactiviteit 9: Gezonde paaseitjes maken
Als alternatief (of ter afwisseling) van de chocolade paaseitjes kun je zelf deze gezonde paaseitjes maken samen met je kind. Het is eigenlijk een recept van dadelballetjes maar i.p.v. er balletjes van te rollen, vorm je ze in eieren.
Ingrediënten dadelballetjes
-150 gram Medjoul dadels
-75 gram Amandelmeel
-2 el Chiazaad
-1 el Cacaopoeder
-2 el Kokosrasp en extra om de in te rollen.
Bereiding dadelballetjes
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot het een geheel is. Wanneer het losse korrels blijven kun je wat water toevoegen. Rol met je handen balletjes van het mengsel, je kunt de balletjes zo groot of klein maken als je zelf zou willen.
Doe in een apart schaaltje wat kokosrasp en rol de balletjes daar doorheen. De kokosrasp blijft aan de balletjes plakken.
Paasactiviteit 10: Maak een aftelkalender
Vooral voor oudere peuters en kleuters is deze activiteit fijn. ‘Mama, papa is het al Paseeeeen?’ Door samen een aftel kalender te maken, kan je kind precies zien hoelang het nog duurt. Je kunt dit doen door samen iets te knutselen met vakjes die ze kunnen afstrepen iedere dag. Je kunt ook spullen die je misschien al in huis hebt gebruiken om af te tellen. Denk aan van die kleine kuikentjes die je neer kunt zetten en iedere dag een weg haalt. Of de jaarring van Grimms kun je als een slinger neerzetten en een figuurtje iedere dag een vakje vooruit laten schuiven. Kijk vooral wat bij jou kind leeft en past.
Er zijn nog zoveel meer activiteiten die je kunt doen met je kindje rondom Pasen. Denk aan een moestuintje binnen beginnen, paasattributen verven of versieren, de natuur in of uitstapjes maken. Ieder jaar wordt er van alles georganiseerd voor kinderen. Veel van die activiteiten kun je ook vinden op de website van kidsproof.
Hopelijk heb je zo genoeg inspiratie om rondom Pasen samen met je kindje(s) te doen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, want uiteindelijk willen kinderen vooral jouw aandacht en liefde! Dus creëer samen die momenten en geniet van het proces!
Fijne Paasdagen!